Ordflov

To the rescue!
Ifølge Politiken, altså dvs. ifølge en sprogforsker fra Dansk Sprognævn, der udtaler sig i Politiken, er 43 ord ved lige så stille at glide ud af det danske sprog i al ubemærkethed for at forsvinde.
Det er jo ikke fordi vi har for mange ord i forvejen. I sammenligning med de store sprog er vi nærmest lide ordflove.

Det værste er, at nogle af de allerbedste ord i det danske sprog er på dødslisten. Blegsotig, forsoren og dølgsmål (dølgsmål! ikke at man har brug for det så frygtelig tit, men bare lyden af det …). ‘Svanger’ er lidt i samme boldgade. ‘Gravid’ er bare ikke det samme. Det lyder så klinisk. Som om man ikke helt vil stå ved, hvad man taler om. ‘Svanger’ har hele tyngden med, morgenkvalmen og de opsvulmede ekstremiteter. Enhver kvinde, der har været i disse lykkelige omstændigheder, ved, hvad jeg mener. Svanger.

Så er der et ord som ‘flanere’. Undskyld mig, men hvis det ord går ud af det danske sprog, så har vi overhovedet ikke et andet på lager, der kan erstatte det. Ikke engang et låneord. Der vil bare være helt og aldeles tomt på lige netop den hylde. Hvad skal kommende generationer så gøre? Drive formålsløst omkring?

Ok, indrømmet – der er et par ord på listen, som allerede er ikke-eksisterende i mit eget sprogbrug, så dem vil jeg ikke komme til at savne (man kan vel ikke savne noget, man ikke vidste man havde?). ‘Fjæle’ f.eks. Og ‘spæge’. Men måske går der nogen andre rundt derude, der bruger dem hele tiden, så jeg synes, at vi skal beholde dem for en sikkerheds skyld.

Faktisk er der kun to ord på listen, som jeg godt kan leve helt uden. Det første er ‘negerbolle’. Det var bare aldrig rigtig et godt ord. Det andet er ‘tvætte’. Det lyder altså lidt svenskersnobbet.

Men er der ikke en ordreddende superhelt man kan ringe til?

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Bøger, Livet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s